Anturit

Satelliittivastaanottimet

Kaikkia antureita, jotka lähettävät NMEA 0183 tietoa, voidaan käyttää. Uusimmat paikannusvastaanottimet käyttävät GPS, Galileo tai/ja Glosnass satelliitteja. Vanha maa-asemiin pohjautuva Loran C on myös mahdollinen, mutta se on epätarkempi. Useimmat modernit (GPS-)vastaanottimet on varustettu SBAS tai GBAS-korjauksella, mikä tekee niistä tarkempia ja luotettavimpia.

GPS-vastaanottimet

Mikä tahansa standardi-NMEA 0183 viestiä lähettävä GPS-vastaanotin voidaan kytkeä (laatu tosin vaihtelee). Joitakin testattuja GPS-hiiriä:

Holux GR-213
(20 ch, Sirf Star III) ***
G.Mouse BU-353(USB)
(20 ch, Sirf Star III) **
Holux GM210
(12 ch, Sirf II) **
iGPS-M
(12 ch, uNav) *

Testauksissa havaittiin, että kaikilla on laaja käyttölämpötila-alue, aina alas -40 C-asteeseen saakka ja kaikki ovat SBAS (EGNOS)-valmiita. Sirf Star piirisarja vaikuttaa laadun takeelta. Huom. tarkista laitteen lämpötila-alue, jos aiot käyttää laitetta talvella ulkona.

Seuraavassa linkissä (gpsd project) on listattuna eri valmistajien GPS-vastaanottimista.

GPS-laitteita toimittaa Suomessa mm. Verkkokauppa.com ja muualla Euroopassa mm. Helmuth Aichinger & Josef Breitfelner/GPS-Mouse (postiennakolla = C.O.D.).

Garmin USB GPS vastaanottimet (esim. malli 18 USB) toimii Franson GpsGate virtuaaliporttin avulla.

Suuri tarkkuus StarFire-tekniikalla

Suuri tarkkuus ja pienet viiveet saavutetaan koko maapallolla mm. StarFire-korjaukseen perustuvilla GPS-vastaanottimilla. Tarkkuus voi olla jopa 4.5 cm ja päivitysnopeus 25/s. Teknologian kehitti NavCom.

Asento- ja magneettisuunnan anturit

Kaikki asentoanturit, jotka antavat tietonsa NMEA0183 muodossa ovat suoraan liitettävissä. Myös sellaiset anturit, jotka lähettävät tietonsa ASCII-muodossa CR-LF-erotettuna, ovat helppoja asentaa. Sellaiset anturit, jotka sen sijaan lähettävät tietonsa binäärisenä vaativa lisäohjelmia tai protokollamuuntimia. Seuraavassa on esimerkkilista asentoantureista, jotka ovat suoraan liitettävissä:

USB-liityntä

Jos sovellus edellyttää pitempää usb-johtoa, usein pitää käyttää aktiivista johtoa (sis. vahvistimen).

Kaikkia mainittuja tuotteita saa esimerkiksi Conrad Electronics International. HUOMAA, että kansainvälinen serveri ei listaa kaikkia tuotteita. Mene Conrad Germany löytääksesi kaikki.

USB-liityntä on jossain määrin arka tärinälle. Vaikeissa olosuhteissa liitin voi hetkeksi irrota ja nollata liitynnän Windows-järjestelmässä. Tämä heijastuu välittömästi ohjelmiin siten, että laite menee mykäksi. Ja vaatii liitynnän uuden avaamisen. (USB-johdon vaihtaminen toiseen voi joskus auttaa.)

Lisäjännitelähteet

Mm. Voltcraft tekee erilaisia jänniteadaptereita.